GESCHIEDENIS
RTC De Domstad werd op 12 december 1969 opgericht door leden van de toerafdeling van wielerclub De Volharding. Het eerste bestuur bestond uit drie leden van de familie Van den Dikkenberg en Anton van Mildert. Vooral in de eerste jaren is Anton op alle gebieden zeer actief, men ging niet bij De Domstad rijden maar bij Van Mildert!
Na enkele jaren had de vereniging al een heel aardige fietskalender: dag- en avondsterritten, Domstadtoer, Heuveltoer, Leo Alfrinkdauwtraptocht, Ronde van het Sticht en de FietsAvondvierdaagse. Het rondepakket wordt later uitgebreid met Utrecht-Keulen-Utrecht (van Dom tot Dom), Utrecht-Remouchamps-Utrecht (een zgn diagonaal in drie dagen 520 km), en Luik-Bastenaken-Luik. De Heuveltocht, die in samenwerking met het Utrechts Nieuwsblad werd georganiseerd, was lange tijd het visitekaartje van het club. De tocht wist ieder jaar een groot aantal deelnemers aan te trekken.
Sommige tochten hebben de tijd niet doorstaan en zijn geleidelijk uit het tochten programma verdwenen. Ook de sterritten zijn geleidelijk afgebouwd, mede vanwege het feit dat de meesten niet meer de vaste stempelposten aandeden waar de kilometers werden geregistreerd, maar via hun fietscomputer zelf hun kilometerafstanden konden bijhouden. Andere tochten zijn relatief nieuw zoals de Nierstichtingtocht waarmee in 1997 is gestart en die nog steeds op het programma staat als vrije toertocht (VTT).
Het dikkebandenfietsen dateert uit 1995, toen bij de FietsAvondvierdaagse stemmen opgingen om meer van dit soort tochten te gaan organiseren. De voorzitter Ad de Hartog pakte dit op en startte als toerleider de eerste “Dikke banden Tocht”. Aanvankelijk was er steeds een ander clublid aanwezig als toerleider, maar na verloop van tijd veranderde de begeleiding naar een vast team, de DikkeBandenCommissie. Certificaten werden ingevoerd voor iedereen die per seizoen tenminste drie ritten had meegereden.
RTC De Domstad is ook bekend geworden door de organisatie van de Honderd Cols Tocht, een zeer zware tocht in Frankrijk over meer dan 100 cols. Sedert 1982, toen de tocht werd overgenomen van de NRTU (de voorloper van de NTFU), is voortdurend aan de routebeschrijving gesleuteld. Dankzij de jaarlijkse verkenningen zijn er elke twee jaar een groot aantal verfraaiingen en verbeteringen aangebracht. De route wordt daarmee ook steeds weer wat zwaarder. Inmiddels is het een in binnen- en buitenland befaamde tocht, met veel internationale deelnemers en internationale allure. In 2003 werd de tocht ondergebracht in een aparte stichting, met aan het roer oudgedienden van het Domstadbestuur van het eerste uur: Alfred Hendriks, Jan Bijma en Marius van Harten. Zie voor informatie over de Honderd Cols Tocht www.100cols.nl